Kezd√Ķlap
Szerzetesség és kolostorok
Kolostorok √©s a kult√ļra
Kolostorok √©s a m√Ľv√©szet
Kolostorok története
Kolostorok a középkorban
Kolostorok a török korban
Kolostorok az √ļjkorban
Kolostorok a leg√ļjabb korban
Kolostorok Magyarorsz√°gon
Kolostorutak Magyarorsz√°gon
Kolostor√ļtvonalak
Magyarorsz√°g kolostorai
           

Szombathely, Ferences kolostor

A ferencesek Paduai Szent Antal tiszteletére szentelt XIV. sz√°zadban épült temploma a barokk √°tép√≠tések ut√°n is õrzi a középkori templom alapvetõ elemeit. A v√°ros barokk székesegyh√°z√°ban az 1792-ben Dorffmaister Istv√°n √°ltal festett, Szent Istv√°n pannonhalmi alap√≠t√°s√°t megörök√≠t√Ķ olt√°rkép is fontos emléke a hazai szerzetesség történetének.

Savaria jelentõs r√≥mai v√°ros, területén a középkorban is fontos település √°llott, amelynek v√°rosi jellegét a ferencesek megtelepedése is mutatja. A török harcok √°ltal alig érintett v√°ros nagyszab√°s√ļ fejlõdése és egyh√°zi történetének fontos id√Ķszaka a XVIII. sz√°zadban következett be, ekkor lett püspöki székhely.

Barokk székesegyh√°za a szerzetesség története szempontj√°b√≥l is fontos emlék, mivel olt√°rképei között szerepel Dorffmaister Istv√°n alkot√°sa, amely Szent Istv√°nt √°br√°zolja, amint megalap√≠tja a Pannonhalmi ap√°ts√°got. Az 1792-ben keletkezett mû tiltakoz√°s volt a szerzetesrendek néh√°ny évvel kor√°bbi feloszlat√°s√°val szemben.

A konventu√°lis ferencesek 1360-ban telepedtek meg a v√°rosban, ami jelzi, hogy ekkor m√°r jelentõsebb település volt Szombathely. Paduai Szent Antal tiszteletére szentelt templomuk mai form√°j√°ban is õrzi a középkori templom alapvetõ elemeit. Egyhaj√≥s templom√°hoz torony csatlakozott a haj√≥ és a szentély tal√°lkoz√°s√°n√°l.

A középkori épületet 1540 körül elhagyt√°k, majd 1630-ban √°tép√≠tették. Belsõ d√≠sz√≠tésébõl kiemelkednek rokok√≥ olt√°rai szobraival. Szombathely √ļjkori története szempontj√°b√≥l fontos forr√°s a Szent Fl√≥ri√°nt √°br√°zol√≥ olt√°rkép, mivel ezen a v√°ros XVIII. sz√°zad közepi l√°tképe l√°that√≥.

 
A honlap a Nemzeti KulturŠlis ÷rŲksťg MinisztťriumŠnak tŠmogatŠsŠval jŲtt lťtre.
Galťria | Oldaltťrkťp | KťszŪtettťk | Fleetcor | liquid | keres√©s | partner | .kapcsolat