Kezd√Ķlap
Szerzetesség és kolostorok
Kolostorok √©s a kult√ļra
Kolostorok √©s a m√Ľv√©szet
Kolostorok története
Kolostorok a középkorban
Kolostorok a török korban
Kolostorok az √ļjkorban
Kolostorok a leg√ļjabb korban
Kolostorok Magyarorsz√°gon
Kolostorutak Magyarorsz√°gon
Kolostor√ļtvonalak
Magyarorsz√°g kolostorai
           

Andocs, Ferences kolostor

Az √ļjkorban létrejött ferences kolostor a Dél-Dun√°nt√ļl egyik legszebb boltozat√ļ középkori pl√°b√°niatemplom√°nak szentélyét haszn√°lta fel a barokk templom kiép√≠tésénél, és ebben tal√°lhat√≥ az egyik legfontosabb, ma is él√Ķ magyarorsz√°gi M√°ria zar√°ndoklat t√°rgya, a d√≠szes köpenyekbe öltöztetett Madonna szobor, és „ruh√°inak” m√ļzeumi ki√°ll√≠t√°sa.

Andocs középkori településének pléb√°niatemplom√°t el√Ķször az 1332-1337-es p√°pai tizedjegyzékekben eml√≠tik. Ennek 16. sz√°zadi √°tép√≠tése nyom√°n jött létre a terület egyik legszebb, h√°l√≥boltozatos szentélye, amely a mai kolostortemplom egyik legfontosabb része.

A területet a törökök foglalt√°k el a 16. sz√°zad közepén és a legtöbb település elnéptelenedett. Az 1640-es évekt√Ķl Jakusich György veszprémi püspök kezdeményezésére a jezsuit√°k ind√≠tott√°k el √ļjra a katolikus misszi√≥t, a rendhez tartoz√≥ pléb√°nos, Horv√°th J√°nos a településen romos pléb√°niatemplomot és egy épen maradt Sz√Ľz M√°rai szobrot tal√°lt.

A 17. sz√°zad végén h√≠res b√ļcs√ļj√°r√≥hely jött létre, majd a jezsuit√°k helyét a ferences rend vette √°t, amely 1721-ben kolostort ép√≠tett az egykori pléb√°niatemplom mellett. √ēk az elhagyott templomban h√°rom szobrot tal√°ltak, amelyek ma is a f√Ķolt√°ron √°llnak. Két év m√ļlva t√Ľzvésznek esett √°ldozatul ez az épület. Az √ļj kolostort 1725-ben kezdték ép√≠teni barokk st√≠lusban, a középkori templomb√≥l csak a szentélyt hagyt√°k meg, és ép√≠tették be a templomba.

Az √ļj épületegyüttest Pad√°nyi B√≠r√≥ M√°rton, veszprémi püspök szentelte fel, 1747-ben. Ugyanekkor épült ki a kripta is. A templom berendezésének legfontosabb része a gazdagon d√≠sz√≠tett barokk f√Ķolt√°r, középpontj√°ban a Sz√Ľz M√°ria g√≥tikus szobr√°val, mellette Szt. Katalin és Szt. Dorottya, két oldalt Szt. Istv√°n és Szt. L√°szl√≥ térdepl√Ķ alakja.

A zar√°ndokhely legfontosabb eleme a Sz√Ľz M√°ria szobor, amelyet a templom felszentelésére Széchenyi Katalin gr√≥fn√Ķ d√≠szes ruh√°ba öltöztetett. Az√≥ta ez a szok√°s folyamatosan nyomon követhet√Ķ, a szobor √ļjabb és √ļjabb d√≠szes köpenyeket kapott h√°laad√°sként, részben az itt bekövetkezett csod√°s események hat√°s√°ra.

√ćgy ma m√°r több mint 258 öltözéke van a szobornak, amelyeket a pléb√°ni√°n kialak√≠tott M√°ria m√ļzeum ki√°ll√≠t√°s√°ban mutatnak be. A ruh√°kat √°ltal√°ban két hetente cserélik a szobron, és a legjelent√Ķsebb M√°ria ünnepeken, els√Ķsorban Nagyboldogasszony napj√°n vannak fontos zar√°ndoklatok. A templom többi berendezését a környék jelent√Ķs csal√°djainak (pl. Zichy, Jankovich, Lengyel) t√°mogat√°s√°val kész√≠tették a 18. sz√°zadban.
 
A honlap a Nemzeti KulturŠlis ÷rŲksťg MinisztťriumŠnak tŠmogatŠsŠval jŲtt lťtre.
Galťria | Oldaltťrkťp | KťszŪtettťk | Fleetcor | liquid | keres√©s | partner | .kapcsolat

Budapest Utaz√°s p√°ly√°zat Eastern Europe kolostorok