Kezd√Ķlap
Szerzetesség és kolostorok
Kolostorok √©s a kult√ļra
Kolostorok √©s a m√Ľv√©szet
Kolostorok története
Kolostorok a középkorban
Kolostorok a török korban
Kolostorok az √ļjkorban
Kolostorok a leg√ļjabb korban
Kolostorok Magyarorsz√°gon
Kolostorutak Magyarorsz√°gon
Kolostor√ļtvonalak
Magyarorsz√°g kolostorai
           

Keszthely, Ferences kolostor

A keszthelyi ferences templom fontos részét képezi a magyar g√≥tik√°nak. A m√Ľvészettörténet olyan kimagasl√≥ kvalit√°s√ļ emlékekkel rokon√≠tja, mint a sz√°szsebesi és a kolozsv√°ri pléb√°niatemplomok. A templom fresk√≥it it√°liai trecento iskol√°zotts√°g√ļ mesterek kész√≠tették.

Templom√°t és kolostor√°t 1368-ban alap√≠totta Lackfi Istv√°n n√°dor Szûz M√°ria tiszteletére. A szentélyben helyezkedik el az alap√≠t√≥ s√≠rja. A szerzetesek a kor√°bbi Szent Lõrinc templomot kapt√°k meg, emellé ép√≠tették √ļj templomukat. Az ép√≠tkezés 1380 körül történhetett. 1550-ben m√°r elhagyt√°k a szerzetesek, 1569-ben erõd√≠téssé alak√≠tott√°k. Késõbb premontrei, ferences rendh√°z volt.

A mai templom egyhaj√≥s, hossz√ļ, sokszögz√°r√≥d√°s√ļ szentély√Ľ termésk√Ķ épület. Tornya a haj√≥ és a szentély tal√°lkoz√°s√°n√°l √°ll. A bels√Ķ teret keresztboltozatok fedik. A szentély faloszlopait baldachinos szoborfülkék szak√≠tj√°k meg. A bels√Ķ teret gazdag épületplasztika d√≠sz√≠ti. A nyugati homlokzat mai képét 1878-ban kapta. Domin√°ns eleme a d√≠szes r√≥zsaablak.

A bels√Ķ tér pomp√°j√°t a ferences misztika szellemében fogant falképek növelik. A fresk√≥k √ļjszövetségi jeleneteket, evangélist√°kat, szenteket és magyar kir√°lyokat √°br√°zolnak. A festményeken az it√°liai trecento hat√°sok mellett a csehorsz√°gi g√≥tika realisztikusabb, expressz√≠vebb elemei is fellelhet√Ķk. A keszthelyi ciklus a XIV. sz√°zad végére dat√°lhat√≥.

 
A honlap a Nemzeti KulturŠlis ÷rŲksťg MinisztťriumŠnak tŠmogatŠsŠval jŲtt lťtre.
Galťria | Oldaltťrkťp | KťszŪtettťk | Fleetcor | liquid | keres√©s | partner | .kapcsolat