Kezdõlap
Szerzetesség és kolostorok
Kolostorok és a kultúra
Kolostorok és a mûvészet
Kolostorok története
Kolostorok a középkorban
Kolostorok a török korban
Kolostorok az újkorban
Kolostorok a legújabb korban
Kolostorok Magyarországon
Kolostorutak Magyarországon
Kolostorútvonalak
Magyarország kolostorai
           

Budapest, Budavári domonkos kolostor, Hilton szálló és romterület

A középkorban végig nagy jelentõségû temploma volt a budai várnak, a rend egyik legfontosabb központja volt itt. A kolostorban rendi fõiskola is mûködött, amely a korabeli egyetemek színvonalát megközelítõ oktatási központ volt. Az épület középkori maradványait a modern Hilton szálló együttesébe foglalták bele, a mûemléki bemutatás és rekonstrukció egyik legérdekesebb példájaként.

A tatárjárás után alapították a Szent Miklós tiszteletére felépült kolostort, és 1254-ben a rend már generális káptalanát is itt tartotta. Egy hajós templomához sokszögzáródású szentély csatlakozott. A középkorban végig nagy jelentõségû temploma volt a budai várnak, sokan választották temetkezési helyként is, amelyet bizonyítanak a régészeti feltáráskor elõkerült sírkövek is.

A kolostorban rendi fõiskola is mûködött, a régészeti kutatások az épületegyüttesnek ezen a részét is azonosították. A kolostor 1541-ig mûködött, a török korban, különösen a visszafoglalási harcokban súlyosan megsérült. Romjai részben a Várban ma is láthatók, részben a Hilton szálló épülete alatt vannak. E maradványokat H. Gyürky Katalin tárta és közölte.

Az ásatások nyomán a mai Hilton szálló részben a középkori kolostor romjainak, részben egy XVIII. századi középület felhasználásával épült Pintér Béla építész és Sedlmayer János mûemléki építész tervei alapján. Az 1977-ben átadott szálloda Hess András téri homlokzatának egyik része a modern szállodaépület, míg másik része a helyreállított XVIII. századi épületszárny.

Ezek között emelkedik a kolostor középkori tornya, amelynek felsõ része ugyancsak a modern szállodaépület stílusában épült át. A torony homlokzatának alsó részén látható egy Mátyás királyt ábrázoló dombormû, amelyet 1930-ban helyeztek el a század elején felújított tornyon. A szállodának a Halászbástya felöli oldalán, a szentélynél lehet bejutni a modern szállodaépület két szárnya közé, ahol helyreállításra került a kolostor feltárt szentélye és hajója, valamint a hajó gótikus boltozatának rekonstrukciója.

Itt került elhelyezésre a Julianust és Gerhardust ábrázoló szobor, amely a keleti magyarokat a XIII. században felkutató domonkos szerzeteseknek állít emléket.
 
A honlap a Nemzeti Kulturlis rksg Minisztriumnak tmogatsval jtt ltre.
Galria | Oldaltrkp | Ksztettk | Fleetcor | liquid | keresés | partner | .kapcsolat

Budapest Utazás pályázat Eastern Europe kolostorok

angol nyelvoktatás