Kezd√Ķlap
Szerzetesség és kolostorok
Kolostorok √©s a kult√ļra
Kolostorok √©s a m√Ľv√©szet
Kolostorok története
Kolostorok a középkorban
Kolostorok a török korban
Kolostorok az √ļjkorban
Kolostorok a leg√ļjabb korban
Kolostorok Magyarorsz√°gon
Kolostorutak Magyarorsz√°gon
Kolostor√ļtvonalak
Magyarorsz√°g kolostorai
           

Budapest, Budai ciszter templom

(Szent Imre pléb√°nia templom), ciszter gimn√°zium

A ciszter rendnek a középkorban és a kora√ļjkorban nem volt kolostora a fõv√°rosban, mivel rendi szab√°lyaiknak a v√°rosi környezet nem felelt meg. Az 1920-as, 30-as években épült iskola valamint templom rendk√≠vül érdekes péld√°ja a két vil√°gh√°bor√ļ közötti neobarokk st√≠lusnak.

A ciszter rend az √ļjkori v√°ltoz√°sok hat√°s√°ra alakult √°t tan√≠t√≥ renddé, itteni megjelenésük is ezzel a v√°ltoz√°ssal függ össze. II. J√≥zsef pléb√°niai munk√°ra és oktat√°sra kötelezte a rendet és √≠gy kés√Ķbb Bud√°n is létrejött gimn√°ziumuk. A 11. kerület Vill√°nyi √ļt 27. sz√°m alatti templomuk, iskol√°juk mellett épült fel. A középiskol√°t 1912-ben létes√≠tették, de a gimn√°zium neobarokk épülete csak 1927-29-ben val√≥sult meg.

Ezzel p√°rhuzamosan pléb√°niaszervezést is végeztek és egy kor√°bbi ideiglenes templom ut√°n készült el a nagyszab√°s√ļ neobarokk épület, amelyet 1938-ban szenteltek fel. A templom és a gimn√°zium a 11. kerület ekkor beépült részéhez hasonl√≥an a Szent Imre nevet vette fel, és ez maradt egészen 1949-ig, amikor is a rendi oktat√°s felsz√°mol√°sa ut√°n a gimn√°ziuma J√≥zsef Attila haszn√°lta.

1992-tõl √ļjra a ciszter rend gimn√°ziuma. Az iskola és a templom küls√Ķ homlokzata valamint a templom bels√Ķ berendezése, f√Ķolt√°ra, festett mennyezete egyedül√°ll√≥ péld√°ja a két vil√°gh√°bor√ļ közötti neobarokk st√≠lusnak, a rend √ļjb√≥li meger√Ķsödését, és jelent√Ķs szerepét demonstr√°lta.

 
A honlap a Nemzeti KulturŠlis ÷rŲksťg MinisztťriumŠnak tŠmogatŠsŠval jŲtt lťtre.
Galťria | Oldaltťrkťp | KťszŪtettťk | Fleetcor | liquid | keres√©s | partner | .kapcsolat

Budapest Utaz√°s p√°ly√°zat Eastern Europe kolostorok

angol nyelvoktat√°s