Kezd√Ķlap
Szerzetesség és kolostorok
Kolostorok √©s a kult√ļra
Kolostorok √©s a m√Ľv√©szet
Kolostorok története
Kolostorok a középkorban
Kolostorok a török korban
Kolostorok az √ļjkorban
Kolostorok a leg√ļjabb korban
Kolostorok Magyarorsz√°gon
Kolostorutak Magyarorsz√°gon
Kolostor√ļtvonalak
Magyarorsz√°g kolostorai
           

Baja, Ferences kolostor


A XVIII. sz√°zad derek√°n barokk st√≠lusban épült ferences kolostor a vall√°si és kultur√°lis élet központja volt Baj√°n. Kiemelked√Ķ értékét képezi egyszer√Ľ tömegképzés√Ľ, visszafogott formavil√°g√ļ templom√°nak gazdag berendezése, azon belül is a kemény f√°b√≥l faragott, rokok√≥ öltöz√Ķszekrénye. A tervek szerint helyre√°ll√≠tj√°k a rendh√°z refekt√≥rium√°t, az orat√≥riumot, könyvt√°rat alak√≠tanak ki, és megnyitj√°k a körfolyos√≥t is. V√°rhat√≥an a szerzetesrend több egykori értékt√°rgy√°t szolg√°ltatj√°k vissza a közeljöv√Ķben.

M√°r a török elleni felszabad√≠t√≥ h√°bor√ļk idején több ferences szerzetes érkezett Baj√°ra. Kis, paticsfal√ļ templomukat, rendh√°zukat a R√°k√≥czi-szabads√°gharc alatt, 1708-ban felgy√ļjtott√°k. A mai barokk st√≠lusban épült rendh√°z alapkövét 1721-ben rakt√°k le, és 1722-ben megkezd√Ķdtek az ép√≠tkezések. A P√°duai Szent Antalr√≥l elnevezett ferences kolostor a vall√°si és kultur√°lis élet központja volt Baj√°n. Eleinte ingyenes elemi oktat√°st tartottak, majd a rendh√°zban volt az els√Ķ bajai középiskola, az √ļgynevezett kisgimn√°zium, melyben ferencesek tan√≠tottak. Falai között élt Martinovics Ign√°c, a magyar jakobinus mozgalom vezéralakja.

A templom északi oldal√°hoz csatlakozik a kolostor. Többször √°talak√≠tott√°k, √≠gy az eredeti kés√Ķbarokk st√≠lusjegyek nehezen észlelhet√Ķk. Csak a bels√Ķ folyos√≥k boltozatai, lépcs√Ķh√°za, ajt√≥ny√≠l√°sai, bels√Ķ udvar√°nak kiképzése √Ķrzi ezeket a st√≠lusjegyeket. F√Ķhomlokzat√°nak jobb szélén, közvetlenül a templom mellett, lépcs√Ķkön, √≠ves z√°r√≥d√°s√ļ bej√°rati ajt√≥n √°t lehet feljutni az el√Ķtérbe, ahonnan ajt√≥k vezetnek a templomba.

A rendh√°z eredeti berendezéséb√Ķl nem sok maradt fenn. A refekt√≥rium egyik gazdagon d√≠sz√≠tett rokok√≥ ajtaja meg√Ķrz√Ķdött. A kolostor 6200 kötetes könyvt√°r√°ban igazi ritkas√°gok voltak, amelyek legnagyobb része az Ady Endre V√°rosi Könyvt√°rba került.

Az √ļj templom alapkövét a kés√Ķ barokk, copf d√≠sz√≠tés√Ľ kapu feletti felirat szerint 1728-ban rakta le Patachich G√°bor kalocsai érsek. A templomot 1737-ben szentelték fel, de 1783-ban jelent√Ķsen √°talak√≠tott√°k. Mai arculat√°t 1928-29-ben kapta. Er√Ķteljes tagol√°s√ļ, egyenes vonal√ļ f√Ķhomlokzat√°nak timpanon-oromzat√°t a Szenth√°roms√°g jelképe tölti ki. A mély falfülkékben Sz√Ľz M√°ria, Szent Ferenc és Szent Antal szobra l√°that√≥. Kiemelked√Ķ jelent√Ķség√Ľ a templom küls√Ķ, déli falfülkéjében √°ll√≥, 1740-ben készült sz√≠nezett, homokk√Ķb√Ķl form√°lt Mater Dolorosa szobor.

A homlokzat déli sark√°hoz illeszked√Ķ magas tornyot el√Ķbb t√Ľztoronyként, majd kil√°t√≥ként haszn√°lt√°k. A templom egyhaj√≥s, egyenes szentélyz√°r√≥d√°s√ļ elrendezést kapott. T√°gas terét csehsüveg boltozatok fedik. A templom alatt kett√Ķs kripta h√ļz√≥dik, egyik a szentéllyel egy id√Ķben épült, a m√°sik 1778-ban készült. J√≥ ar√°nyai, higgadt formavil√°ga, néh√°ny igényes részlete (k√Ķ ny√≠l√°skeretek), szerény tömegalak√≠t√°sa a magyar barokk egyik jelent√Ķs alkot√°s√°v√° teszik.

Az 1783-ban végzett √°talak√≠t√°sok a templom alapvet√Ķ von√°sait nem v√°ltoztatt√°k meg, de √ļj bels√Ķ architekt√ļr√°ja, berendezése jelent√Ķsen m√≥dos√≠totta a tér eredeti hangulat√°t. A templomnak kor√°bban gazdag, fehér-arany sz√≠nvil√°g√ļ barokk-rokok√≥ berendezése volt. Az √°talak√≠t√°sokra a nemesebb anyagok haszn√°lata, a kissé sz√°raz formaképzés√Ľ, szürke-vörösm√°rv√°ny klassziciz√°l√≥ kés√Ķ barokk st√≠lus jellemz√Ķ.

Az 1950-ben feloszlatott szerzetesrend egykori értékt√°rgyai közül sz√°mos, kor√°bban a kolostor falait d√≠sz√≠t√Ķ festményt szolg√°ltattak vissza nemrégiben a Kapisztr√°n J√°nos Ferences Rendtartom√°nynak. A festmények jelenleg még a bajai Türr Istv√°n M√ļzeum tulajdon√°t képezik, de tervezik tov√°bbi képek, értékes √Ķsnyomtatv√°nyok, imakönyvek visszajuttat√°s√°t a rendnek. A rend visszaigényelte a kolostort, de a tulajdonjog még nem rendez√Ķdött, néh√°ny mag√°nlak√°s még mindig van az épületben.

Elkezd√Ķdtek a helyre√°ll√≠t√°si munk√°k a bels√Ķ terek √°talak√≠t√°s√°val. A tervek szerint helyre√°ll√≠tj√°k a refekt√≥riumot, az orat√≥riumot, könyvt√°rat alak√≠tanak ki, és megnyitj√°k a körfolyos√≥t. Az 1998 √≥ta hangs√ļlyosan megvil√°g√≠tott templom hat√°sos eleme a v√°rosképnek.
 
A honlap a Nemzeti KulturŠlis ÷rŲksťg MinisztťriumŠnak tŠmogatŠsŠval jŲtt lťtre.
Galťria | Oldaltťrkťp | KťszŪtettťk | Fleetcor | liquid | keres√©s | partner | .kapcsolat

Budapest Utaz√°s p√°ly√°zat Eastern Europe kolostorok