Kezd√Ķlap
Szerzetesség és kolostorok
Kolostorok √©s a kult√ļra
Kolostorok √©s a m√Ľv√©szet
Kolostorok története
Kolostorok a középkorban
Kolostorok a török korban
Kolostorok az √ļjkorban
Kolostorok a leg√ļjabb korban
Kolostorok Magyarorsz√°gon
Kolostorutak Magyarorsz√°gon
Kolostor√ļtvonalak
Magyarorsz√°g kolostorai
           

Szeged, Ferences kolostor

A szegedi als√≥v√°rosi ferences kolostor jelent√Ķsége, hogy els√Ķ épülete, a nyugati sz√°rny egy jellegzetes kés√Ķ középkori épülett√≠pus tal√°n egyetlen fennmaradt magyarorsz√°gi emléke. Temploma az Alföld akkori legnagyobb méret√Ľ temploma volt. A ny√≠rb√°tori ferences templom mellett a kés√Ķ g√≥tikus templomterek egyik kiemelked√Ķ péld√°ja.

A szegedi obszerv√°ns kolostort a XV. sz√°zad közepén alap√≠tott√°k Havi Boldogasszony tiszteletére a kor√°bbi Szent Péter ispot√°ly helyén. Az ispot√°ly eredetileg a johannit√°ké volt, akik 1183 el√Ķtt birtokot kaptak itt Eufrozina kir√°lynét√≥l.

A ferences kolostoregyüttes ép√≠tése a nyugati sz√°rny ép√≠tésével kezd√Ķdött, mely az 1480-as évekre készült el, majd az északi sz√°rnyat, valamint a templom haj√≥j√°t és szentélyét kezdték ép√≠teni, mely 1503-ra fejez√Ķdött be.

Azon kevés kolostorok közé tartozik, melyek √°tvészelték a török id√Ķket, s többé-kevésbé megszak√≠t√°s nélkül m√Ľködtek. Nagyobb megszak√≠t√°s ut√°n 1680-90 körül folytat√≥dott az ép√≠tkezés az északi sz√°rny bels√Ķ √°talak√≠t√°s√°val. Ehhez a szakaszhoz keleten refekt√≥riumot csatoltak, és megkezdték a keleti sz√°rny kiép√≠tését.

A kolostor barokk √°talak√≠t√°s√°ra 1713-1772 között került sor. Ekkor alak√≠tott√°k ki a ma is l√°that√≥ elrendezést: az egyemeletes, a négyszögletes kolostorudvart körülvev√Ķ, boltozott folyos√≥r√≥l ny√≠l√≥, boltozott terekb√Ķl √°ll√≥ együttest. A templom északi fal√°hoz csatlakoz√≥ kolostor északi és nyugati sz√°rnya z√°rt.

A nyugati sz√°rny f√Ķfalai középkoriak, a XVIII. sz√°zadi ép√≠tkezések sor√°n csak a bels√Ķ v√°laszfalakat bontott√°k le. A felt√°r√°sok sor√°n megtal√°lt√°k az emeleti szerzetesi cell√°k ablakait, melyek l√°that√≥ak a nyugati sz√°rny homlokzati fal√°n. A földszinti p√°lcatagos ablakok feltehet√Ķen az els√Ķ refekt√≥rium megvil√°g√≠t√°s√°ra szolg√°ltak.

A Szent Péter ispot√°lytemplom rom√°n kori épülete többhaj√≥s, boltozott ter√Ľ volt félkör√≠ves z√°r√≥d√°s√ļ szentéllyel (szentélyekkel). A ferences ép√≠tkezésekkel p√°rhuzamosan folyt az ispot√°lytemplom lebont√°sa.

A közelében épült als√≥v√°rosi ferences templom az egységes kés√Ķ g√≥tikus templomterek egyik legjelent√Ķsebb péld√°ja, melyet sokszögz√°r√≥d√°s√ļ szentéllyel l√°ttak el. Tornya a szentély és a haj√≥ tal√°lkoz√°s√°n√°l √°ll. Fal√°ban sz√°mos rom√°nkori k√Ķ m√°sodlagos befalaz√°s√°nak nyomai fedezhet√Ķek fel. A templom terét eredetileg h√°l√≥boltozat fedte, amelyet 1625-ben a bord√°k lemetszésével dongaboltozatra v√°ltoztatt√°k.

Mai f√Ķbej√°rat√°nak barokk k√Ķkeretét a XVIII. sz√°zadban még √°ll√≥ szélfog√≥ el√Ķcsarnok lebont√°sa ut√°n helyezték ide. A középkori templom szentélye al√° h√°romhaj√≥s barokk kripta épült. A templom gazdag bels√Ķ berendezése a hazai barokk egyh√°zm√Ľvészet jellegzetes péld√°ja.

 
A honlap a Nemzeti KulturŠlis ÷rŲksťg MinisztťriumŠnak tŠmogatŠsŠval jŲtt lťtre.
Galťria | Oldaltťrkťp | KťszŪtettťk | Fleetcor | liquid | keres√©s | partner | .kapcsolat