Kezd√Ķlap
Szerzetesség és kolostorok
Kolostorok √©s a kult√ļra
Kolostorok √©s a m√Ľv√©szet
Kolostorok története
Kolostorok a középkorban
Kolostorok a török korban
Kolostorok az √ļjkorban
Kolostorok a leg√ļjabb korban
Kolostorok Magyarorsz√°gon
Kolostorutak Magyarorsz√°gon
Kolostor√ļtvonalak
Magyarorsz√°g kolostorai
           

Szolnok, Ferences kolostor

A XVIII. sz√°zad közepén barokk st√≠lusban felépült szolnoki ferences rendi templom és rendh√°z az olasz sz√°rmaz√°s√ļ neves ép√≠tész Giovanni Battista Carlone munk√°ja. A templom egy kor√°bbi, 1718-ban épült k√°polna b√Ķv√≠tményeként épült. A többször √°tép√≠tett templom mai form√°j√°t a XIX. sz√°zadban kapta.

A szolnoki ferences rendi templom és rendh√°z 1723-1757 között épült barokk st√≠lusban Giovanni Battista Carlone egri püspöki ép√≠tész tervei szerint. A templom helyén 1718-ban Bezdiczky Ign√°c s√≥tiszt k√°poln√°t ép√≠ttetett a ferences bar√°tok sz√°m√°ra abban a form√°ban, hogy kés√Ķbb b√Ķv√≠thet√Ķ legyen.

Ehhez épült hozz√° 1723-t√≥l a templom déli része. A f√Ķkapu feletti Szenth√°roms√°g-szoborcsoport 1757-ben került a helyére. Nem sokkal kés√Ķbb, 1770-ben √°tép√≠tési munk√°latok következtek: tet√Ķszerkezeti √°talak√≠t√°sok sor√°n fel√ļj√≠tott√°k a barokkban szokatlan fedélszéket is.

A torony kil√°t√≥ja 1835-ben készült el, ekkor l√°tt√°k el aranyoz√°ssal a toronytet√Ķt is. Egy földrengés következtében 1867-ben √ļjabb helyre√°ll√≠t√°sokra került sor, √≠gy a templom mai form√°j√°t a XIX. sz√°zadban nyerte el.

A templom jellegzetessége a felt√Ľn√Ķen magas √°l-keresztboltozatokkal fedett templomhaj√≥. A templomot d√≠sz√≠t√Ķ fresk√≥k 1819-ben készültek, a szentségtart√≥ 1745-b√Ķl sz√°rmazik.
A ferences kolostor mellett √°ll az 1835-ben Szvitek M√°rton tervei alapj√°n klasszicista st√≠lusban épült ferences gimn√°zium. A szabadon √°ll√≥ épület egyemeletes, al√°pincézett.

 
A honlap a Nemzeti KulturŠlis ÷rŲksťg MinisztťriumŠnak tŠmogatŠsŠval jŲtt lťtre.
Galťria | Oldaltťrkťp | KťszŪtettťk | Fleetcor | liquid | keres√©s | partner | .kapcsolat