Kezdõlap
Szerzetesség és kolostorok
Kolostorok és a kultúra
Kolostorok és a mûvészet
Kolostorok története
Kolostorok a középkorban
Kolostorok a török korban
Kolostorok az újkorban
Kolostorok a legújabb korban
Kolostorok Magyarországon
Kolostorutak Magyarországon
Kolostorútvonalak
Magyarország kolostorai
           

Grábóc, Szerb templom és kolostor

A grábóci szerb templom és kolostor jelentõsége messze túlmutat Tolna megye határain. Grábóc az egész kárpát-medencei szerbség szellemi és vallási központja volt, egy valóságos „magyar Athosz”.

 1580 körül az még fából A dalmáciai szerb Dragovity-kolostorból jött szerzetesek emelték  elsõ grábóci ortodox templomot, 1585-ben, pedig a budai pasától nyert engedéllyel a kõbõl állót. 1667-ben a törökök feldúlták az eddig engedélyükkel mûködött intézményt. Grábóc mostani temploma 1736-1741 között épült, tornya és kupolatornya 1796-ból származik.

A kolostortemplom egy kõhídon át közelíthetõ meg, a hídtól nem messze régi kútház áll. A templom nyugati oldalán torony, keleti oldalán, pedig félkörívesen záródó szentély.

Az épület belsõ terének fõ motívuma a gazdag díszû kupola, melyben laterna bocsájtja be a fényt. Az ikonosztázis 1768-ra lett kész, képeit Vasilij Osztojity újvidéki festõ készítette. A belsõt díszítõ freskókat 1784-1785 között az ukrán Andrej Saltist és a bécsi Franz Floria Hoffmann festették. A templom mellett egyemeletes kolostorépület áll.

A templomot és az idõközben szociális otthonná átalakított kolostort 1994-ben a szerb egyház ismét birtokba vehette. Mûemléki védelem alatt áll a templom feletti domboldal szerb temetõje is, ahol még néhány XVIII. századi keresztet is láthatunk.

 
A honlap a Nemzeti Kulturlis rksg Minisztriumnak tmogatsval jtt ltre.
Galria | Oldaltrkp | Ksztettk | Fleetcor | liquid | keresés | partner | .kapcsolat

Budapest Utazás pályázat Eastern Europe kolostorok

angol nyelvoktatás